תלונת שווא היא תלונה שאדם מגיש במשטרה כנגד אדם אחר, על אירוע שלא קרה מעולם, או בתור תיאור מוגזם של האירוע שהתרחש במציאות. להגשה של תלונת שווא, יכולות להיות השפעות קשות על האדם נגדו התלוננו, ובראשן – פתיחה של הליך משפטי כנגדו, ואף רישום פלילי, שעלול להיוותר עימו לשנים ארוכות.
ישנם מקרים בהם אנשים שהגישו תלונת שווא, ובעקבות הגשת התלונה נפתחה חקירה משטרתית, מעוניינים לחזור בהם מגשת התלונה. במאמר זה, נבחן האם חזרה מתלונה היא אפשרית, ומה עלולות להיות ההשלכות שלה, עבור המתלונן.
מה קורה כאשר מוגשת תלונה במשטרה?
כל אדם בישראל, רשאי להגיש תלונה במשטרה. כאשר התלונה היא על עבירה שעונשה הוא עד שלוש שנות מאסר, לקצין משטרה ישנה סמכות להחליט האם לפתוח בחקירה עקב התלונה, או שלא. הווה אומר, בעבירות שעונשן מעל לשלוש שנות מאסר, עבירות מדגרת "פשע" – קצין המשטרה חייב לפתוח בחקירה.
בבואו להחליט האם לפתוח בחקירה, קצין המשטרה בוחן את "העניין לציבור" שיש בתלונה, קרי, התועלת שתצמח מחקירת התלונה. במסגרת שיקול זה, בוחנים את אופי העבירה, נסיבות ביצועה, חומרתה, שכיחותה ועוד.
אם קצין המשטרה הגיע למסקנה כי יש עניין לציבור, תיפתח חקירה משטרתית. במסגרת החקירה, החוקרים יאספו ראיות לביצוע העבירה ויחקרו החשוד ועדים רלוונטיים נוספים. לאחר סיום החקירה – יגיעו להחלטה האם לסגור את התיק, או להגיש כתב אישום בעבירה. אם הוחלט להגיש כתב אישום, יועבר התיק לרשות התובעת (התביעה המשטרתית או הפרקליטות, תלוי בחומרת העבירה).
מהן עילות סגירת תיק במשטרה והאם יש משמעות לעילת הסגירה?
כאשר הוחלט לסגור את התיק ולא להגיש כתב אישום בגין התלונה, קיימות שלוש עילות סגירה:
- חוסר אשמה – לאדם אין כל אשמה בעבירה בגינה הוגשה נגדו תלונה.
- חוסר ראיות – המשטרה לא הצליחה לגבש ראיות מספיקות על מנת להגיש כתב אישום.
- חוסר עניין לציבור – גם לאחר החקירה, המשטרה עשויה להגיע לתוצאה כי התועלת שבהעמדת החשוד לדין, אינה גבוהה מספיק.
על אדם שהוגשה נגדו תלונת שווא, לוודא כי התלונה נסגרת בעילה של חוסר אשמה, שהרי רק כך, ימחק מתיקו הפלילי הרישום המשטרתי. אם התלונה נסגרת בעקבות אחת משתי העילות האחרות – הרישום המשטרתי בגין הגשת התלונה, יופיע בגיליון הפלילי של האדם.
כמו כן, אדם שהוגשה נגדו תלונת שווא, והיא נסגרה בעילה של "חוסר אשמה", תהווה בסיס חזק לתביעה אזרחית כנגד המתלונן, בכדי לקבל פיצוי בגין הגשת תלונת השווא. לפיכך, על אדם אשר הוגשה נגדו תלונת שווא, והיא לא נסגרה בעילה של חוסר אשמה – לפנות לתביעה ולבקש לשנות את עילת סגירת התיק.
האם ניתן לבטל תלונה במשטרה?
אם החליטה המשטרה לפתוח בחקירה, המתלונן יכול לבקש לבטל את תלונתו, ולפיכך – כמובן שניתן לבקש לבטל גם תלונת שווא. אך, אין זה אומר שבאותו רגע תבוטל התלונה, שכן לאחר הגשת התלונה – עובר הטיפול בתלונה לידי המשטרה בלבד, וגורלה אינו נתון עוד בידי המתלונן.
ישנם מקרים, בהם לאחר שהתחילה חקירת המשטרה, לקצין המשטרה אין סמכות להפסיק את חקירתה, גם כאשר המתלונן ביקש זאת. מדובר במקרים בהם התלונה הייתה בעבירות מין או בעבירות אלימות בין בני זוג, ויש חשש כי האדם שנגדו התלוננו, איים על המתלונן לבטל את תלונתו.
לכן, במקרים אלו, לא די בכך שהמתלונן ביקש לבטל את תלונתו, ועל קצין המשטרה לבחון את כלל נסיבות התיק ואת הראיות הקיימות, ואז להחליט האם לבטל את התלונה, או להמשיך בחקירת העבירה. זאת אומרת, רק אם ישנם שיקולים נוספים מלבד בקשת המתלונן לבטל את התלונה, למשל חוסר עניין לציבור או היעדר ראיות מספיקות – ייסגר התיק.
הסיכון הטמון בביטול תלונה במשטרה
ישנן מספר סיבות עיקריות בגינן אנשים יבקשו לבטל את תלונתם במשטרה:
- המתלונן התפייס עם האדם עליו התלונן, והוא אינו מעוניין בפתיחת הליך פלילי כנגדו.
- איומים שקיבל המתלונן בכדי שיבטל את תלונתו.
- חוסר רצון של המתלונן להיכנס להליך הפלילי ולהעיד בבית משפט.
- מתלונן שהגיש תלונה שקרית – והוא מבקש לחזור בו.
כאשר מתלונן מבקש לבטל את תלונתו, יעלה חשד בנוגע לתום ליבו של המתלונן, והשוטרים עלולים לחשוד כי הסיבה לביטול היא שמדובר בתלונת שווא. הגשת תלונת שווא היא עבירה פלילית, הקרויה מסירת ידיעה כוזבת, בגינה ניתן לקבל עד 5 שנות מאסר.
במקרים בהם החוקרים חושדים באמינותו של המתלונן המבקש לבטל את תלונתו, הוא עלול להיות חשוף לחקירה משטרתית שתיפתח נגדו בגין הגשת התלונה השקרית. לפיכך, אם הגשתם תלונת שווא ואתם מעוניינים לבטל אותה, מומלץ לפנות לעורך דין המומחה בתחום הפלילי טרם הפניה למשטרה בדבר הביטול. זאת, על מנת שלא תיקלעו להליך פלילי שיפתח כנגדם בעקבות הגשת תלונת השווא.
לסיכום
החוק בישראל מאפשר לבקש לבטל תלונות שהוגשו במשטרה, ובתוכן גם תלונות שווא. אך, ביטול של תלונה הוא אינו אוטומטי, ותלוי בשיקול הדעת של קצין המשטרה החוקר ובנסיבות העבירה.
מעבר לכך, ביטול תלונה צריך להיעשות בזהירות ולאחר הכוונה נכונה, וביתר שאת – כאשר מדובר בתלונת שווא. זאת, לאור החשש כי הגשת התלונה השקרית תוביל להליך פלילי שיפתח כנגד המתלונן. לפיכך, טרם ביטול של תלונת שווא במשטרה, מומלץ להתייעץ עם עורך דין פלילי.